Over thee

Wist u dat alle thee van de Camellia Sinensis komt?

Door heet water te schenken over de (bewerkte) bladeren van deze theeplant ontstaat thee. Alle andere warme dranken zijn eigenlijk geen thee, maar infusies. Desalniettemin zijn rooibosthee, muntthee en andere soorten kruidenthee flink ingeburgerde begrippen.

over-thee

bladeren van de Camellia Sinensis

 

 

 

 

 

 

 

Thee is (na water) het meestgedronken drankje ter wereld!

Soorten thee

Zoals gezegd komt alle thee oorspronkelijk van de camellia Sinensis. De verschillende soorten thee ontstaan vervolgens door wat er ná het plukken van de theebladeren gebeurt.

  • Witte thee
  • Groene thee
  • Gele thee
  • Oolong thee
  • Zwarte thee
  • Postgefermenteerde thee

Witte thee is de minst bewerkte thee; de blaadjes worden na de pluk en het verwelken zo snel mogelijk gedroogd en that’s it. Groene thee daarentegen wordt na het verwelken eerst zo snel mogelijk verhit om het oxidatieproces tegen te gaan. Gele thee krijg je door de blaadjes na het verhitten te bevochtigen en verwarmen zodat het als het ware gaat zweten en daardoor een zoete smaak krijgt.
Bij oolongs vindt het moment waarop de blaadjes na het verwelken verhit worden (veel) later plaats: het exacte moment bepaalt het type oolong dat je krijgt en zwarte thee wordt helemaal niet verhit. Zwarte thee is daarom 100% geoxideerd.
Postgefermenteerde thee is groene thee die nadat het gedroogd is nog een extra stap ondergaat: fermentatie. De bekendste postgefermenteerde thee is pu’er en wordt vaak (maar niet altijd) tot een soort cake geperst.

Binnen de diverse theeklasses is er uiteraard variatie; onze theesommelier vertelt u graag alle ins & outs!

 

 

 

 

 

 


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/